30 Aralık 2012 Pazar

2. Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali Şiir ve Çocuk Öykücülüğü yarışma şartnamesi açıklandı

2. Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenecek olan şiir ve çocuk öykücülüğü yarışmasının şartnamesi TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu’ndan Aba Müslim Çelik, yazar Adnan Özyalçıner ve Yapı Sanatevi adına Öncü Akgül’ün katıldıkları bir basın toplantısıyla açıklandı.

Basın toplantısına, 2012 Haziran’ında ilki gerçekleşen festivalin şiir dalında Roboski Ölüleri adlı şiiriyle birinci olan Uygur Orhan da katıldı.


Basın toplantısı Yapı Sanatevi adına Öncü Akgül’ün yaptığı konuşmayla başladı. Toplumcu şiirin önemli şairlerinden Adnan Yücel’in anısını yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak için Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali’nin ikincisini düzenlediklerini belirten Akgül, yarışmanın amacının Adnan Yücel’in şiirini genç kuşaklara aktarmanın yanı sıra genç şair ve yazarları da yazmaya özendirerek, yazının yeni yapıtlar kazanmasını sağlamak olduğunu da ifade etti.

Yazar Adnan Özyalçıner de emperyalist-kapitalist bir kuşatma altında olunduğunu belirterek, savaştan da sömürüden de en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğini bu sebeple bu yıl belirlenen “Çocuk ve Savaş” temasının çok anlamlı olduğunu kaydetti.

Özyalçıner sözlerini şair Sennur Sezer’in “Bay Bilgin’e Mektup” isimli şiiriyle bitirdi.

Aba Müslim Çelik sözlerine, festivalerin bir ülkenin yüreğine kan pompalayan etklinlikler kapsamına girdiğini söyleyerek başladı. Festival temasının çocuk ve savaş olmasının çok yerinde bir saptama olduğunu ifade eden Çelik, sözlerini Adnan Yücel’in "Rüzgarla Bir" ve kendi şiiri olan "Şahan" isimli şiiri okuyarak sonlandırdı.

1 Nisan 2013
’e kadar şiir ve öykü dallarında yarışacak eserlerin başvurusu yapılabilecek.

Adnan Yücel Şiir ve Çocuk Öykücülüğü Yarışması Şartnamesi


A- AMAÇ


Toplumcu şiirimizin önemli şairlerinden Adnan Yücel’in anısını yaşatmak, kişiliğini, düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak, genç kuşakların dil duyarlılığını artırmak, yazınsal becerilerini değerlendirmek amacıyla, 2. Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında Şiir yarışması ve Çocuk Öykücülüğü Yarışması olarak iki ayrı dalda yarışma düzenlenmiştir. Yarışmanın amacı; Adnan Yücel şiirini genç kuşaklara tanıtmanın yanı sıra; genç şair ve yazarları yazmaya özendirerek yazınımıza yeni yapıtlar kazandırmak; ödül alan yapıtları yayınlayarak kitlelerle buluşmasını sağlamaktır.
Bu yılki yarışmaların teması, SAVAŞ VE ÇOCUKLAR olarak belirlenmiştir.

B- KATILIM KOŞULLARI

1. Yarışma; şiir kitabı, şiir ve çocuk öykücülüğü dallarında yapılacaktır.

2. Şiir kitabı dalında; daha önce kitabı yayınlanmış şairler; yayınlanmış bir şiir kitabıyla ya da kitap bütünlüğü içeren şiir dosyasıyla (posta ile gönderilecekse 6 kopya gönderilecek);

3. Şiir dalında; kitap yayınlamamış şairler en az 5 şiirle;

4. Çocuk öykücülüğü dalında; kitap yayınlamamış genç yazarlar en az 3 öyküyle katılabilirler (posta ile gönderilecekse 7 kopya gönderilecek).

5. Yarışmada dereceye giren şiirler ve öyküler bir kitapta toplanıp basılacaktır.

6. Yarışmaya gönderilen yapıtlar, son başvuru tarihine kadar, hiçbir yerde yayınlanmamış olmalıdır.

7. Şiir ve öykü dalında; SEÇİCİ KURUL'un derecelendirmeden seçeceği şiir ve öyküler bir arada tek kitap halinde yayınlanacaktır.

8. Yarışmaya gönderilecek yapıtlar; 1 Nisan 2013 tarihi akşamına kadar, mutlaka dijital ortamda, disket/CD ile Yapı Sanatevi'ne teslim edilmeli/posta ile gönderilmelidir.

Adres: Katip Mustafa Çelebi Mah. Tel Sok. No:8/2 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: 0 212 244 77 72
e-posta: info@yapisanatevi.org

Başvuruda bulunanlar, adlarını, adreslerini, kısa özgeçmişlerini ve telefon numaralarını, gönderilen yapıtlarda açıkça belirtmelidirler. Kimliği yazılı olmayan metinler yarışma dışı tutulur.

9. Yarışma, her yıl Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali kapsamında şiir kitabı dalının yanı sıra; yazının veya sanatın öteki dallarını kapsayacak biçimde dönüşümlü olarak yapılacaktır.

C- SONUÇLAR

Seçici Kurul'un değerlendirme sonuçları, 7 Mayıs 2013 günü açıklanacaktır. Sonuçlar aynı tarihte Yapı Sanatevi’nin internet sitesinde www.yapisanatevi.org duyurulacak; kazananlara ayrıca e-posta veya telefonla bilgi verilecektir.

D- ÖDÜLLER

Her dalda kazanan üç şair ve yazara plaketin yanı sıra Adnan Yücel Kitap Seti armağan edilecektir. Şiir ve çocuk öyküsü dalında seçici kurulun uygun gördüğü şiirler ve öyküler; birlikte bir kitapta yayınlanacaktır. Kitapta ürünü olan şair ve yazarlara kitap yayınlanınca 10’ar adet telif olarak verilecektir. Ödül töreni, 31 Mayıs-1-2Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan 2. Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali etkinlikleri sırasında yapılacaktır.

E- SEÇİCİ KURUL

Şiir ve öykü dallarında seçici kurul aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

ŞİİR DALINDA
Gülsüm Cengiz
Sennur Sezer
Aba Müslim Çelik
Evren Barış Yavuz
Ali Öztürk

ÖYKÜ DALINDA
Adnan Özyalçıner
Medine Sivri
Atilla Keskin
Şaban Akbaba
Aysel Korkut
İdris Yiğit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder